czwartek, 10 grudnia 2015

Pierwsze mydło - metoda na zimno


Pierwsze mydła powinny być proste w wykonaniu. Wskazania kalkulatora powinny mieścić się w wyznaczonych zakresach, wówczas mydło nie zaskoczy podczas pracy i będzie spełniać wszystkie kryteria stawiane mydłom: będzie myło, pieniło się, będzie kremowe, nie będzie zbyt szybko się zmydlać ani wysuszać skóry itp.
Taką propozycją na proste mydło jest mydło kastylijskie mojej receptury.

Najpierw należy przygotować zestaw minimum do wykonania mydła:
  • oklulary ochronne, 
  • rękawice gumowe,
  • fartuch ochronny bawełniany / lniany (NaOH - wodorotlenek sodu, jego wodny roztwór (ług), oraz świeże mydło to substancje żrące),
  • niewielkie naczynie szklane / plastikowe, ze stali nierdzewnej do odważenia NaOH (wodorotlenku sodu),
  • naczynie szklane / plastikowe, ze stali nierdzewnej  o pojemności minimum  0,5 l do przygotowania roztworu wodorotlenku sodu (taki roztwór nazywa się ługiem),
  • garnek emaliowany/ze stali nierdzewnej o pojemności około 1,5 l do odważenia tłuszczów a potem przygotowania mydła,
  • waga z dokładnością conajmniej do 1 g,
  • szpatułka /łyżka/ łopatka plastikowa / silikonowa / ze stali szlachetnej. Jeśli użyjemy łopatki drewnianej, nie będzie można jej później używać do celów spożywczych,
  • dwa termometry do cieczy: jeden do mierzenia temperatury roztworu NaOH (ługu), drugi - temperatury tłuszczów,
  • drugie naczynie minimum 0,5 l (opcjonalnie), jeżeli mydło ma być dwukolorowe
  • blender ręczny,
  • powierzchnia robocza, jeśli jest drewniana powina być przykryta matą silikonową lub ceratą. Pomieszczenie powinno być dobrze wentylowane,
  • forma na mydło (ja użyłam litrowego pudełka po lodach).

Składniki na mydło z 500 g tłuszczów, z przetłuszczeniem 5 % (taka ilość tłuszczów nie ulegnie reakcji i będzie stanowić składnik natluszczająco -pielęgnujący mydła):

  • oliwa z oliwek - 250 g (50 %),
  • olej kokosowy - (150 g (30 %),
  • olej rycynowy - 30 g (6%),
  • olej rzepakowy - 70 g (14 %).
  • NaOH - 77,15 g,
  • woda destylowana - 190 g,
  • olejek eteryczny (opcjonalnie) - 15 g,
  • cynamon (opcjonalnie) - jako naturalny barwnik, jeśli mydło ma być dwukolorowe.
Wykonanie
  1. Założyć ubranie ochronne.
  2. Odważyć NaOH w jednym naczyniu a wodę w drugim, następnie ostrożnie wsypujemy NaOH do wody (NIGDY ODWROTNIE!) i mieszamy szpatułką. Nie wdychać oparów, są drażniące. Można mieszać składniki przy otwartym oknie lub, jesli jest możliwość - na dworze. Po dokładnym rozpuszczeniu NaOH w wodzie, ług należy odstawić w chłodne, bezpieczne miejsce do wystudzenia do temperatury 40 - 60 stopni C.
  3. Odważać tłuszcze kolejno od najbardziej twardego: olej kokosowy - rozpuścić, następnie tłuszcze płynne bez znaczenia, jaka kolejność. 
  4. Kontrolować temperaturę ługu i oleju tak aby obydwie temperatury miały mniej więcej taką samą wartość. Kiedy już temperatura obydwu cieczy będzie taka sama należy powoli wlać ług do oleju (NIGDY ODWROTNIE!), 
  5. Zamieszać delikatnie szpatułką i następnie rozpocząć blendowanie na niskich obrotach. Blendowanie powinno trwać około 3- 5 minut, do momentu aż masa stanie się nieprzezroczysta i osiągnie konsystencję ciepłego budyniu, Kiedy na powierzchni mydła po jej zamieszaniu przez chwilę utrzymuje się ślad można zakończyć mieszanie
  6. Jeśli mydło ma być dwukolorowe odlewamy około połowę płynu do innego naczynia wsypujemy koło łyżeczki cynamonu. Dokładnie blendujemy masę. 
  7. Teraz pora na to, aby wlać mydło do formy. Można się pokusić o artystyczne łatki, ciapki czy ey floresy.
  8. Mydło należy postawić na 24 - 48 godzin w ciepłym miejscu (25 - 35 stopni C) lub zaizolować: owinąć formę ręcznikiem, aby dłużej utrzymało ciepło. 
  9. Po upływie tego czasu można sprawdzić, czy mydło ładnie odstaje od formy, czy jest stałe. Jeśli są problemy można je włożyć do zamrażarnika na około 2 godziny, po czym wyjąć z formy.
  10. Pokroić mydło. Jesli było schładzane trzeba poczekać, aż się ogrzeje, bo może popękać w czasie krojenia. Do krojenia można użyć zwykłego ostrego noża, dobrze się też sprawdzi szpachelka. 
  11. Mydło należy odstawić do poleżakowania w miejscu z dostępem powietrza na 3 - 6 tygodni, przykryte ściereczką lub ręcznikiem papierowym, by uniknąć zakurzenia,. W tym czasie mydłoa uzyskuje odpowiednią twardość. 
  12. Ph mydła dochodzi do odpowiedniego poziomu zwykle po upływie 48 - 72 godzin i dobrze jest je spradzić za pomocą papierka lakmusowego zanim zaczniemy korzystać z mydła. Odpowiednie ph mydła waha się w granicach 8 - 10. Zanim nie osiągnie tego poziomu będzie podrażniać i wysuszać skórę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz